Patrick van der Linde

Als kleine jongen keek Patrick van der Linde (Landsmeer 1972) al mee over de schouder van zijn vader als deze aan een schilderij werkte. Een flink olieverfschilderij van een zwart straalvliegtuig tegen een dynamische lucht maakte grote indruk. Een toevallig uitgeknipte foto van ‘Simeon, de zuilenheilige’ van Carel Willink kwam later boven zijn bed te hangen. Patrick’s moeder vertelde hem dat het een schilderij was en geen foto. Vanaf dat moment was zijn liefde voor het magisch realisme ontstaan.

Op zijn dertiende kreeg hij de schilderdoos van zijn vader en maakte hij zijn eerste olieverfschilderij. Toch koos hij met een opleiding tot illustrator aan het Grafisch Lyceum Amsterdam voor “de veilige weg”.

Van der Linde exposeert al vanaf begin jaren negentig maar koos pas in 2002 voor het full time kunstenaarsschap. Zijn stijl is magisch realistisch, surrealistisch en soms realistisch. Zijn invloeden zijn dus al even breed. Carel Willink en Salvador Dali maar ook de 19e eeuwse Romantische schilders als B.C. Koekkoek en Cornelis Springer. Uiteraard is er een grote technische waardering voor de 17e eeuwse schilders als Gerrit Dou en Vermeer. Welke stijl Patrick ook hanteert, in zijn werk is er altijd de liefde voor detail, sfeer, dramatische wolkenluchten en de schoonheid van het verval.

In 2010 volgde zijn eerste internationale expositie in Kopenhagen. Samen de het Surrealisten Collectief SurCol werd er in 2012 in Münster, Duitsland geëxposeerd.

Sinds enige jaren geeft Patrick schilderles aan cursisten om zijn schildertechnieken en kennis te delen.

Zijn schilderijen vinden al jaren hun weg naar liefhebbers in heel Nederland en daarbuiten. Patrick is het overigens nog steeds met zijn ouders eens: Kunstenaar zijn is geen baan. Het is een levensdoel.

Website: www.patrickvanderlinde.jouwweb.nl

Facebook: https://www.facebook.com/patrick.vanderlindeart

Reacties uitgeschakeld voor Patrick van der Linde