Marinus Klap

Geboren op 23 januari 1944 te Amsterdam. Na zijn middelbare school heeft hij de Rijksnormaal school voor tekenleraar gevolgd. Daarnaast werkte hij in de binnenarchitectuur en in de meubelzaak van zijn vader. Hij ontplooide zich als tekenaar en schilder, ontwierp meubels en maakte sieraden, die in de zaak van zijn vader verkocht werden, maar ook in de Bijenkorf. Toch wordt steeds duidelijker dat zijn grote liefde naar het beeldhouwen uitgaat. Op 21-jarige leeftijd heeft hij zijn eerste tentoonstelling met beeldhouwwerken in de Heinekengalerie te Amsterdam, samen met zijn grootmoeder, die krijttekeningen, stof- en linoleumontwerpen inbracht. Opvallend is dan al zijn karakteristieke lijnenspel waarbij de figuren vanuit verschillende gezichtshoeken volmaakt lijken. Zijn werk was destijds nog overwegend figuratief.

In 1969 verhuist hij naar het kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland, waar hij nu nog steeds zijn hoofdverblijfplaats heeft. Er volgen jaren van hard werken. Naast vele opdrachten in de binnenhuisarchitectuur, etaleren en het lesgeven in een creativiteitscentrum in Bilthoven, brengt hij alle vrije tijd in zijn atelier door. Experimenten met de uiteenlopendste materialen als klei, hout, koper, marmer, brons en polyester worden gedaan. Daarnaast is en blijft het een zoeken naar vorm. Begin zeventiger jaren gaat hij vanuit abstract werk weer terug naar het meer figuratieve.

Begin jaren 1980 gaat Marinus Klap zich helemaal op het beeldhouwen toeleggen. In 1985 opent hij een tweede atelier in Spanje, Benalmádena. Reizen naar Spanje Frankrijk, Italië, Noord-afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Midden-Azie verbreden zijn horizon. Het uitbeelden van de menselijke figuur, alleen, samen of in een groep is een steeds terugkerend thema, waarbij hij zowel beweging als emoties als leidraad heeft. Dit alles heeft geleid tot de ontwikkeling van zijn eigen stijl, die in zowel zijn geabstraheerde figuren, als in zijn abstracte werk herkenbaar is.

De laatste jaren is Marinus, naast de geabstraheerde figuren, opnieuw aan het experimenteren in verschillende materialen en naar abstracte uitdrukkingsvormen aan het zoeken.

Website : www.marinusklap.nl

Reacties uitgeschakeld voor Marinus Klap