Joop Metselaar

Opleidingen:
Joop is In 1993 begonnen met het volgen van keramieklessen. De beginselen van het Raku-stoken heeft zij geleerd van diverse keramisten. Verder heeft zij zich verdiept in vormtechniek en glazuren bij weer andere medekeramisten.

Inspiratiebronnen:
Zij laat zich inspireren door de keramiek van diverse oude culturen van Zuid-Amerika en China. Andere stukken zijn weer heel intuïtief ontstaan, soms uit droombeelden.

Technieken:
Alle objecten zijn unica en handgevormd door het opbouwen met kleirollen en /of kleiplakken. De objecten worden na het droogproces biscuitgebakken. Hierna worden de potten, schalen e.d. geglazuurd en dan wordt alles nog eens gebakken om het glazuur met het object te laten versmelten. Dit glazuurstoken kan op een aantal manieren. Joop heeft een voorkeur voor het Raku stoken. De daarvoor benodigde glazuren maakt zij het liefst zelf aan. Doordat deze manier van stoken veel onzekere factoren kent is het resultaat nauwelijks voorspelbaar en levert steeds weer verrassingen op. Dan blijken de spullen, nadat zij heet uit de oven zijn gehaald, in het zaagsel gesmoord, afgekoeld en afgespoeld, de mooiste en meest onverwachte kleuren te hebben gekregen.

Als zij voor een andere glazuurstook kiest kan dat soms met commercieel verkrijgbare glazuren zijn maar meestal poetst zij de objekten in met oxides en licht transparante glazuren. Op deze manier is het mogelijk de objekten een “oude” uitstraling te geven wat goed past bij de meestal robuuste vormen en tekstuur van haar objecten.

Email :  joop.metselaar@quicknet.nl

 

Reacties uitgeschakeld voor Joop Metselaar