Sietse Wiersma

Ook Langedijker kunstschilder Sietse Wiersma zal weer een aantal van zijn mooiste werken presenteren op de Schermer kunstroute. Een reeds 40 jaar lange residentie op de Alkmaarse kaasmarkt, honderden exposities achter zijn naam en duizenden werken die over de hele wereld hun weg hebben gevonden maken van de 71-jarige, naar eigen zeggen, ‘een tevreden kunstenaar’. 

Een mooie, rustige wereld
Zijn liefde voor de natuur verwerkt hij op eigenzinnige wijze. De landschappen staan garant voor een oase van rust. Nee, in Sietse zijn wereld geen gehaast bestaan. Een boertje op een fiets die liefdevol naar zijn vee kijkt, lentebloemen voor een mistig landschap, vogeltjes die zich voldoen aan een kistje met appeltjes. Het zijn fijngevoelige, natuurgetrouwe thema’s, waarbij het realisme zo nu en dan vakkundig wordt afgewisseld met een iets rigoureuzer impressionisme. ,,Soms heb ik gewoon geen zin om weken met een olieverf schilderij in de weer te zijn. Dan is acrylverf voor mij de ideale vervanger. Het vereist vertrouwen en een beetje fantasie om in slechts een paar vlotte kwaststreken het complete verhaal op doek te vangen.” 

Stillevens
Het zijn niet alleen landschappen die de toon slaan. Wiersma’s talent is ook terug te vinden in schitterende stillevens. Stillevens waarbij de tijd soms even stil lijkt te staan. Roestig emaillen, gebroken gieters en glas of een ingedeukt beschuitblik uit een ver verleden. Hier proeft men de uitdaging van het schilderen van elementen die de tand des tijds maar moeilijk hebben weerstaan. Wiersma is in zijn reeds lange schilderscarrière geen uitdaging uit de weg gegaan en met verve (of verf) geslaagd 😉

Reproducties in gelimiteerde oplage
Sinds een paar jaar werkt Wiersma ook met gicléeprints, de hoogst haalbare kwaliteit binnen het reproduceren. De schilderijen worden gescand op speciale kunstscanners en vervolgens gereproduceerd op museumkwaliteit linnen of aquarelpapier. ,,Het resultaat is echt verbluffend goed”, aldus de kunstenaar. Gicléeprints zijn exclusieve reproducties, welke in gelimiteerde uitgave en verschillende afmetingen te bestellen zijn. Tijdens de kunstroute zullen er een flink aantal tentoongesteld worden.